Prijs kwaliteit van je schroefmachine accu NiMH

Er is veel aanbod in replica accu’s voor schroefmachines en power tools. De prijs is zeer divers van een tientje tot wel 100 euro. Waar zit nu dat verschil in?

Een gereedschap accu is opgebouwd uit kleine batterijtjes van type NiMH of Li-ion. Deze cellen zien er gelijkwaardig uit, echter zijn er honderden fabrikanten van dit soort cellen. De prijs variatie is enorm, zo zijn de Chinese merken verkrijgbaar vanaf 0,40 € per cel en is de prijs van de hoogste kwaliteit Sanyo of Pansonic cel, zo’n € 5,- per stuk. Voor een 12 volt accupack heb je 10 cellen nodig, dus reken uit! Maar is er verschil in kwaliteit en hoe kun je dat zien?

Kwaliteit verschil in NiMH schroefmachine accu’s

Ja, er is een verschil in kwaliteit tussen NiMH-batterijen (nikkel-metaalhydride) op de markt. Het verschil in kwaliteit kan invloed hebben op factoren zoals capaciteit, levensduur, zelfontlading en laadbehoud.

  1. Capaciteit: De capaciteit van een batterij geeft aan hoeveel energie deze kan opslaan. Batterijen van hogere kwaliteit hebben over het algemeen een hogere capaciteit, wat resulteert in een langere gebruiksduur voordat ze moeten worden opgeladen.
  2. Levensduur: Dit verwijst naar het aantal keren dat een batterij kan worden opgeladen en ontladen voordat deze merkbaar verslechtert. Batterijen van hogere kwaliteit hebben meestal een langere levensduur, wat betekent dat ze langer meegaan voordat ze moeten worden vervangen.
  3. Zelfontlading: Batterijen verliezen na verloop van tijd geleidelijk aan energie, zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. Batterijen van hogere kwaliteit hebben over het algemeen een lagere zelfontlading, waardoor ze langer energie kunnen vasthouden terwijl ze niet worden gebruikt.
  4. Laadbehoud: Sommige batterijen hebben de neiging om hun lading sneller te verliezen wanneer ze niet worden gebruikt. Batterijen van hogere kwaliteit behouden meestal hun lading beter, waardoor ze langer klaar zijn voor gebruik, zelfs na langere perioden van inactiviteit.

Het is moeilijk om het kwaliteitsverschil tussen NiMH-batterijen visueel waar te nemen. Meestal wordt de kwaliteit aangegeven door fabrikantenspecificaties en beoordelingen van gebruikers. Bij het vergelijken van NiMH-batterijen kunt u letten op de genoemde kenmerken zoals capaciteit, levensduur, zelfontlading en laadbehoud. Raadpleeg ook betrouwbare bronnen, klantrecensies en professionele tests om een weloverwogen keuze te maken.