Meer actieradius na fietsaccu revisie

Wat is actieradius

Bij de aanschaf van een nieuwe ebike staat de actieradius groot uitgemeten in de folder. Fietsaccu’s van het type zilver of goud, of model 400 en 500 powerpack? Wat wil deze waarde nou zeggen?

Met actieradius drukken we het aantal kilometers uit die op 1 acculading kan worden gereden. De energie inhoud van een fietsaccu staat in Capaciteit (Ah) op de accu. Deze capaciteit is mede bepalend voor de actieradius. Maar ook het voltage van de accu hebben we nodig voor de berekening van de energie inhoud. Omdat fietsaccu’s er in verschillende voltages zijn, is het lastig om een vergelijk te maken. Daarom drukken we de energie inhoud tegenwoordig uit in Watt-uur ofwel Wh ( watt * hour) uit.

Met de energie inhoud van je fietsaccu kun je afleiden hoeveel kilometer je er mee kunt fietsen. Raadpleeg de actieradius tabel op onze website. Let er op dat de actieradius van meet factoren afhankelijk is dan alleen de fietsaccu capaciteit. De ene fiets heeft nu eenmaal een hoger rendement van de ander, en ook de activiteit van de berijder zelf is zeer bepalend voor de totale actieradius.

Fietsaccu Capaciteit zelf meten.

De capaciteit van je fietsaccu kun je meten door de accu vanuit volgeladen toestand, te ontladen. Dit gebeurd met een speciaal apparaat die een constante stroom uit de accu onttrekt. Door de tijd bij te houden hoe lang de accu stroom geeft, kun je de Amp * Hour bekenen = Ah. Deze apparatuur is alleen bij de accuspecialist te vinden, maar toch kun je zelf ook de capaciteit bepalen. Door de accu vanuit lege toestand op te laden, loopt er ook een constante stroom naar de accu toe vanuit je oplader. Als je de oplaadtijd in de gaten houd en de laadstroom van de lader afleest, kun je ook de capaciteit bepalen. Duurt het bijvoorbeeld 4 uur om de accu op te laden en geeft je lader een uitgang stroom van 2A, dan heeft je accu ongeveer 8Ah opgeslagen. Deze methode is iets minder nauwkeurig, maar geeft een hele aardige indicatie.

Laat je liever je fietsaccu nameten bij een specialist, neem dan contact op met AccuCompany. Wij meten de capaciteit na en leveren daarbij een duidelijk meetrapport. Ook zeer waardevol bij verkoop van je fiets!

Fietsaccu nameten capaciteit