De beste accu voor je MTB LED fietsverlichting.

MTB Power led of MTB LED fietsverlichting sets werken geweldig in deze donkere dagen. Met een 1000 Lumen lamp op je stuur verlicht je de hele omgeving en is er geen medeweggebruiker waarbij je onopgemerkt blijft. Deze MTB Powerleds hebben een lampunit met LED en LED driver die via een externe accupack wordt voorzien van de juiste spanning.

De juiste accupack voor je MTB verlichting
MTB verlichting

Deze verlichting sets zijn verkrijgbaar vanaf een paar tientjes tot honderden euro’s. Natuurlijk kent elke prijs zijn kwaliteit. In de LED lamp is een diversiteit aan LED types en LED drivers verkrijgbaar die bepalend zijn voor prijs, lichtopbrengst, en vooral levensduur.

De accupack en MTB verlichting

AccuCompany krijgt regelmatig de vraag naar een goede accupack waarmee een MTB lamp een langere gebruiksduur heeft. Waarin zit die parameter verscholen? De accupack is in de meeste gevallen gemaakt van Li-ion 18650 cellen. Deze cellen zijn net als de bekende AA batterijen, verkrijgbaar van verschillende fabrikanten. In de markt van 18650 cellen zijn Panasonic, Sanyo, Sony en Samsung de toppers op batterijgebied. Daarnaast zijn er een paar bekende prijsvechters als LG, BAK en BYD, en verder nog ontelbaar veel chinese merken. De prijs van een cel geeft al een aardige indicatie van de kwaliteit, variƫrend van 0,25 cent voor een chinese cel tot gemiddeld 3 a 4 euro voor een merkcel.

Batterij capaciteit – kwaliteit

De energie inhoud van een batterij is uitgedrukt in Capaciteit (Ah = Ampere*hour). Een cel van 2000 mAh geeft een uur lang 2 A of twee uur lang 1A. Cellen met een lage capaciteit zijn goedkoper dan cellen met een hoge capaciteit en daarnaast zijn veel chinese merken iets te positief over kun werkelijk capaciteit. De meeste MTB verlichting sets zijn voorzien van een 7,4 volt 4000 mAh accupack. Dat wil zeggen dat er 4 cellen worden gebruikt typ 18650 van 3,7 volt per cel. van de 4 cellen worden er 2 parallelle sets gemaakt, die vervolgens weer in serie worden geschakeld. Dit is een 2S2P formatie en levert een accupack van 7,4 volt met een capaciteit van 4000 mAh. Daarin zit dat voor 1 euro aan chinese cellen en een prinplaatje van 0,2 cent ter bescherming van de cellen tegen diepontlading.

MTB Powerled accupack op maat

De betere accupack

Stel dat we bovenstaande accupack maken met een hoogwaardige panasonic cell van 3400 mAh, dat levert dat ons een accupack van 7,4 volt 6800mAh. Hierin zit dan wel 12 euro aan cellen!

Echter gaat de kwaliteit van de cel helemaal niet om capaciteit. Een chinese cel van 3400 mAh (mits het opschrift correct is) heeft evenveel energie opslag dan een soortgelijke Panasonic of Sony cell. Het verschil in kwaliteit zit voornamelijk in de levensduur.

Stilstand is achteruitgang

Met name bij batterijen is stilstand slecht voor de batterij. Op dit punt gaan de kwaliteit cellen zich onderscheiden van de goedkope versies. MTB verlichting wordt vooral gebruikt in de maanden vanaf september tot eind maart maar wordt de lichtset in de kast gelegd en niet gebruikt dan gaan de cellen achteruit of zelfs stuk

Bij stilstand van een Li-ion batterij over een langere periode ( > 2 maanden) gaat deze zijn capaciteit verliezen. De batterij krijgt minder opslag ruimte en zal eerder leeg raken bij gebruikt van de lamp. De echte El cheapo’s werken waarschijnlijk helemaal niet meer na een half jaar stilstand. Ook de merk batterijen lijden onder stilstand, maar dan praten we over een verlies van enkele procenten. Bij de goedkope cel is dat vaak 30 to 80% capaciteit verlies.

Meer capaciteit in je accupack

Wil je een Capaciteit boven de 7000 mAh dan zul je voor een grotere accupack moeten gaan. Voor 24 uurs MTB ritten en nacht ritten maken we nogal eens een special pack. De gemiddelde Powerled gebruikt 1 a 1,5A in de hoogste stand, dus reken uit je gebruiktduur….

Geen idee wat je met je accupack moet doen? Bekijk deze oplossing eens! De MTB LED accupack in je Bidon: