You are currently viewing Wat is een powerbank

Wat is een powerbank


Een powerbank is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om elektronische apparaten, zoals smartphones, tablets of draagbare opladers, van extra stroom te voorzien wanneer ze onderweg zijn. Het is een draagbare oplaadbare batterij in een compacte behuizing met één of meerdere USB-poorten of andere aansluitingen om verschillende apparaten op te laden. Daarom zijn powerbanks handig voor mensen die onderweg zijn en geen toegang hebben tot een stopcontact om hun apparaten op te laden. Ook worden ze vaak gebruikt tijdens reizen, buiten huisactiviteiten of in noodgevallen wanneer de batterij van een apparaat bijna leeg is. Powerbanks zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en groottes, en ze kunnen worden opgeladen via een stopcontact, USB-poort of draadloos, afhankelijk van het model.

Wat in een goede powerbank?

Een goede powerbank heeft verschillende kenmerken die bijdragen aan zijn functionaliteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen om op te letten bij het kiezen van een powerbank:

 1. Capaciteit (mAh): De capaciteit van een powerbank wordt gemeten in milliampère-uren (mAh) en bepaalt hoeveel lading de powerbank kan opslaan. Een hogere capaciteit betekent meer laadvermogen voor je apparaten. Kies een powerbank met voldoende capaciteit om je apparaten meerdere keren op te laden.
 2. Uitgangsvermogen (Watt): Het uitgangsvermogen van de powerbank bepaalt hoe snel het je apparaten kan opladen. Zorg ervoor dat de powerbank voldoende vermogen levert om je apparaten efficiënt op te laden.
 3. Aantal en type USB-poorten: Controleer het aantal en type USB-poorten op de powerbank. Sommige powerbanks hebben meerdere poorten, waardoor je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Zorg ervoor dat de poorten compatibel zijn met je apparaten.
 4. Kwaliteit van de batterij: Wil je geen action powerbank maar eentje met een lange levensduur? Let op de kwaliteit van de gebruikte batterijen in de powerbank. Lithium-polymeer- of lithium-ionbatterijen zijn gebruikelijk vanwege hun efficiëntie en lichte gewicht.
 5. Gewicht en draagbaarheid: Kies een powerbank die draagbaar genoeg is voor jouw behoeften. Lichtgewicht en compacte modellen zijn handiger voor onderweg.
 6. Laadsnelheid (Input): Controleer hoe snel de powerbank zelf kan worden opgeladen. Een powerbank met snellaadfuncties kan handig zijn als je beperkte tijd hebt om deze op te laden.
 7. Veiligheidsfuncties: Kijk naar veiligheidskenmerken zoals overspanningsbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en kortsluitingsbeveiliging om ervoor te zorgen dat je apparaten en de powerbank zelf veilig zijn tijdens het opladen.
 8. Indicator voor batterijniveau: Een batterij-indicator geeft aan hoeveel stroom er nog in de powerbank zit, zodat je weet wanneer het tijd is om de powerbank op te laden.
 9. Merk en beoordelingen: Kies een powerbank van een betrouwbaar merk en lees beoordelingen van andere gebruikers om de prestaties en betrouwbaarheid te beoordelen.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een powerbank kiezen die het beste aansluit bij je behoeften en die betrouwbaar is voor het opladen van je apparaten onderweg.

wat is een powerbank

Hoeveel mah powerbank heb ik nodig?

De benodigde capaciteit van een powerbank (uitgedrukt in milliampère-uren, mAh) hangt af van verschillende factoren, waaronder het type apparaten dat je wilt opladen, hoe vaak je ze wilt opladen en de capaciteit van de batterijen van die apparaten. Let er op dat niet alle powerbanke zijn toegestaan als je in het vliegtuig stapt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Smartphones:
 • Kleine smartphones (bijv. 2000-3000 mAh batterij): Een powerbank met 5000-8000 mAh kan een paar keer opladen.
 • Gemiddelde smartphones (bijv. 3000-4000 mAh batterij): Een powerbank met 8000-12000 mAh kan meerdere keren opladen.
 • Grote smartphones (bijv. 4000 mAh of meer): Een powerbank met 10000-20000 mAh kan meerdere keren opladen.
 1. Tablets:
 • Kleine tablets (bijv. 4000-6000 mAh batterij): Een powerbank met 10000-15000 mAh kan één of twee keer opladen.
 • Gemiddelde tablets (bijv. 6000-8000 mAh batterij): Een powerbank met 15000-20000 mAh kan één of meerdere keren opladen.
 • Grote tablets (bijv. 8000 mAh of meer): Een powerbank met 20000 mAh of meer is aan te bevelen.
 1. Laptops:
 • Voor het opladen van laptops is meestal een powerbank met aanzienlijke capaciteit nodig, vaak boven 20000 mAh. Zorg ervoor dat de powerbank het juiste voltage en vermogen kan leveren voor je specifieke laptopmodel.

Houd er rekening mee dat deze schattingen variabel zijn en afhankelijk zijn van factoren zoals het energieverbruik van je apparaten, de staat van de batterij van de powerbank en de efficiëntie van de oplaadprocessen. Het is altijd een goed idee om iets meer capaciteit te hebben dan je strikt nodig hebt, voor het geval je extra laadbeurten nodig hebt of als de powerbank na verloop van tijd wat capaciteit verliest.