You are currently viewing Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu Stella

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu Stella


De oplaadtijd van een fietsaccu kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type accu, de capaciteit van de accu, het vermogen van de oplader en de huidige ladingstoestand van de accu. Over het algemeen varieert de oplaadtijd voor de meeste e-bikeaccu’s tussen de 3 en 6 uur.

Accu Capaciteit

De capaciteit van een accu, ook wel aangeduid als accucapaciteit, geeft aan hoeveel energie de accu kan opslaan en leveren. Het wordt gemeten in ampère-uren (Ah) of milliampère-uren (mAh). Hoe hoger de capaciteit, hoe langer de accu in staat is om stroom te leveren voordat deze moet worden opgeladen.

Bij fietsaccu’s wordt de capaciteit vaak uitgedrukt in wattuur (Wh), omdat het niet alleen rekening houdt met de stroomsterkte (ampères), maar ook met de spanning (volts). De formule om watturen te berekenen is:

[Wh = Ah \times V]

waarbij:

  • (Wh) staat voor watturen,
  • (Ah) staat voor ampère-uren,
  • (V) staat voor volts.

Bijvoorbeeld, als een fietsaccu een capaciteit heeft van 10 Ah en een spanning van 36V, dan is de capaciteit in watturen:

[Wh = 10 Ah \times 36 V = 360 Wh]

Een hogere accucapaciteit betekent over het algemeen een groter bereik voor een elektrische fiets voordat de accu weer moet worden opgeladen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het werkelijke bereik ook wordt beïnvloed door andere factoren, zoals de efficiëntie van de elektrische motor, de rijomstandigheden en het gebruik van ondersteuningsniveaus.

Hoe opladen van je fietsaccu?

De oplader van je elektrische fiets geeft een bepaalde hoeveelheid stroom (A). De staat vermeld als output, achter op de lader. Heeft je oplader een output van 2 A ( Ampere), dan zal deze gedurende 1 uur (h van hour) dus 2Ah aan energie aan je fietsaccu toevoegen. Heb je een 12 Ah accu capaciteit, dan zal je oplader 12/2 = 6 uur nodig hebben voor het opladen van de accu.

Heb je een snellader van bijvoorbeeld 4 A dan zal dit de oplaadtijd van je fietsaccu halveren. Let wel op dat bij het gebruik van een snellader, de accu meer warmte ontwikkeld, die de invloed kan hebben op de levensduur van je fietsaccu. De ideale laadstroom voor een fietsaccu is de accu capaciteit x 0,2.